B6A2C1B3 7602-47FA-87C4-195F2BAA5B40.jpeg

NK GRANIČAR

NK Graničar Županja osnovan je 29. lipnja 1920. godine sa imenom HŠK “Graničar”.
Klub je osnovan na već postojećim temeljima nogometne igre u našem gradu. Naime nogomet se u Županji igra još od 1880. godine uz tadašnju tvornicu tanina…
 
U Županju je 1920. godine doselio Karlo Salaj iz Sombora i donio novu nogometnu loptu od crne kože. Od tada je nogomet uzeo novi zamah među đacima, studentima, naučnicima, pomoćnicima, seljacima na igralištima u Žandarskoj bašči i vašarištu. To su bila prva klupska igrališta. Prva utakmica na današnjem Spomen stadionu odigrana je 1946. godine.

U povijesnim analima Kluba spominju se osobe bez kojih “Graničar” ne bi bio to što je danas počevši od Josipa Kunčića, prvo predsjednika, Đuke Vernera, Ive Balentovića - Belog, Ljudevita Šinke i nebrojenih drugih koji su dali svoj pečat i ostavili trag u “Graničaru”, te ih u svim prilikama spominjemo.

Danas je NK “Graničar” Županja organiziran u skladu sa pozitivnim propisima kao Udruga građana. U Klubu djeluje čitav niz selekcija sa ukupnmo 233 registrirana igraća i igračice, te pored toga i tridesetak djece - prednatjecatelja koja još zbog godina nisu registrirana.

u klubu u službenim natjecanjima djeluju slijedeće sekcije:
1. Seniori - treća NL ;
2. Juniori i kadeti - 1.NL središte istok;
3. Stariji i mlađi pioniri - 1.Nl središte istok;
4. Limaći Liga mladeži NS Županja;
5.Seniorke Druga HNLŽ skupina “B”;
6. Kadetkinje i pionirke - Prva HNLŽ.

Selekcije mladeži su u skladu sa Statutom organizirane u Školi nogometa.

Bez obzira na sve ono što nam u sadašnjim vremenima ne ide u prilog, od demografksih-kao najvećeg problema, uspješno se nosimo s tim te sa velikim naporima, svih u klubu uspijevamo održati sve selekcije u redovitom radu i uz to postizati i značajne rezultate. Utim naporima nam je grad Županja bio i jeste najveća moguća podrška.