Radnički

NK RADNIČKI ŽUPANJA

Osnivanje nogometnog kluba „Radnički“ Županja direktno je vezano uz nastanak i početak rada županjske šećerane.
Dovršetak izgradnje tvornice šećera uz tadašnju tehnologiju koja je zahtijevala i puno ljudskog rada, značilo je dolazak velikog broja graditelja, najčešće u najboljim godinama, koji su osim posla imali potrebu i za provođenjem slobodnih aktivnosti, a najpristupačnije su bile razne sportske igre, a svakako najpopularnija je bila nogomet.
Iako se nogomet u šećerani igrao od prvog dana, dakle i prije samog osnivanja kluba, samo osnivanje kluba uslijedilo je 31.3.1948. godine, kada je održana Osnivačka skupština Fiskulturnog aktiva na Sladorani, u prostorijama sindikata.
Od tada do danas klub je nastupajući u raznim rangovima takmičenja ostvario brojne uspjehe – 11 naslova prvaka liga, 5 naslova pobjednika kupa, 3 naslova dvoranskog pobjednika NSŽ… Osim natjecateljskih uspjeha, klub je dobitnik i brojnih društvenih priznanja, između ostalih za najbolji sportski kolektiv bivše općine Županja, te u dva navrata za najbolji kolektiv grada Županje.
Uz seniorsku momčad, u klubu djeluje omladinska škola s preko 120 djece u selekcijama predlimača, limača, mlađih pionira, starijih pionira i juniora, koja posebno zadnjih godina ostvaruje izvanredne rezultate. Posebno je značajan do sada nenadmašen rezultat županjskih nogometnih klubova iz zvaničnih natjecanja HNS-a: 1970. juniori su na završnici juniorskog kupa u Rijeci zauzeli treće mjesto iza Hajduka i Dinama. Trenutno se klub takmiči u Međužupanijskoj ligi Osijek-Vinkovci.